ΑρχικήΣυνεντεύξειςΣυνέντευξη εφ` όλης της ύλης από τον υποψήφιο Δήμαρχο Θηβαίων Σταμάτη Χαλβατζή

Συνέντευξη εφ` όλης της ύλης από τον υποψήφιο Δήμαρχο Θηβαίων Σταμάτη Χαλβατζή

Συνέντευξη εφ` όλης της ύλης από τον υποψήφιο Δήμαρχο Θηβαίων Σταμάτη Χαλβατζή

Τρίτη, 18 Απριλίου 2023

Γιώργος Πέππας

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Σταμάτης Χαλβατζής, με τον συνδυασμό «Δημοκρατική Συνεργασία», μίλησε στο «Ράδιο Θήβα», στην εκπομπή «Ενημερωμένος Πολίτης» με τον Γιώργο Πέππα, αναφορικά με τις ερχόμενες εκλογές αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος.

Αρχικά ο κ. Χαλβατζής επισήμανε πως δεν αποφάσισε από μόνος του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος, αλλά το αποφάσισε η παράταξη στην οποία συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές, με επικεφαλή τον κ. Τραμπάκουλο, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο γιατί κατεβαίνει στις εκλογές. Αναλυτικότερα, ο κ. Χαλβατζής τόνισε πως ο λόγος που κατεβαίνει στις εκλογές είναι η ευθύνη που αισθάνεται ένας ενεργός πολίτης συμμετέχοντας στην ζωή μιας κοινωνίας και η διάθεση προσφοράς, υπογραμμίζοντας πως συμμετέχει και με προσωπικό και οικονομικό κόστος όλα αυτά τα χρόνια σε αυτή τη προσπάθεια, άδολα και χωρίς καμία υστερόβουλη σκέψη. «Θεωρώ μέσα από την δράση μου οι συμπολίτες μου, οι φίλοι μου, γνωστοί, οι άνθρωποι που με ξέρουν, έχουν δει ότι αγωνίζομαι για αυτό το πράγμα, πραγματικά με αυτά τα χαρακτηριστικά, του ενεργού πολίτη και της διάθεσης προσφοράς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλβατζής.

Στη συνέχεια ο υποψήφιος Δήμαρχος Θηβαίων σημείωσε πως οι πολίτες της Θήβας έχουν κληρονομήσει μια αφάνταστη πολιτιστική κληρονομία και αρχαιολογικό πλούτο, ενώ η πόλη είναι από τις μεγαλύτερες της Στερεάς Ελλάδας και η μεγαλύτερη του νομού Βοιωτίας, συμπληρώνοντας εν συνεχεία πως όλα αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί ώστε η Θήβα και ο Δήμος να έχουν την εικόνα που θα έπρεπε, με απότοκο σήμερα ο Δήμος «αντί να είναι πρωταγωνιστής είναι στα πίσω έδρανα» και πως «δεν έχουμε αυτό που θα περιμέναμε όλοι ζώντας σε αυτόν τον Δήμο και δυστυχώς αυτό είναι το παράπονο μας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλβατζής, τονίζοντας στη συνέχεια πως τα παραπάνω αποτελούν το σημείο που διεγείρει κάποιον, ενεργό πολίτη, να πει «εγώ θέλω να ασχοληθώ με τα κοινά». 

Περαιτέρω, ο κ. Χαλβατζής ανέφερε πως με την νομοθεσία που καθιέρωσε τον Καλλικράτη, απέκτησε ο Δήμος Θηβαίων «προίκα». «Με την ενοποίηση των άλλων δήμων αποκτήσαμε τις παραλίες στον Κορινθιακό οι οποίες είναι από τις ωραιότερες παραλίες, και αυτό μπορώ να το βεβαιώνω εγώ γιατί έχω την γνώση του Κορινθιακού κόλπου, από τις ωραιότερες παραλίες, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουμε αξιοποιήσει. Αν ρωτήσετε κάποιον πολίτη από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους της περιοχής μας, των Βαγίων, των Πλαταιών και της Θίσβης, θα σας πουν ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι που είμαστε ενιαία με τον Δήμο Θηβαίων.» δήλωσε στη συνέντευξή του ο κ. Χαλβατζής. Παράλληλα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θηβαίων επισήμανε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι δοθεί σε όλους τους συνδημότες η αίσθηση πως είμαστε ένας ενιαίος δήμος και πως δεν υπάρχουν δημότες πρώτη και δεύτερης γραμμής, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει σήμερα.

Όσο αφορά τις Τ.Κ. του Δήμου, ο κ. Χαλβατζής τόνισε ότι οι Πρόεδροι δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν μια λειτουργία που να μπορούν να υλοποιήσουν πράγματα για την τοπική τους κοινότητας, επισημαίνοντας ακόμη ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια διοικητική μέριμνα, να είναι λειτουργικά τα γραφεία των προέδρων, να υπάρχει και γραμματέας και σύνδεση ηλεκτρονική με τις υπηρεσίες του Δήμου ώστε να μπορούν να εκδίδονται έγγραφα, σημειώνοντας πως από το 2010 μέχρι σήμερα δεν υπήρξε διάθεση από τον Δήμο για να υπάρξει τέτοια εξέλιξη στις Τ.Κ.

Σχετικά με τους στόχους του συνδυασμού του κ. Χαλβατζή, ανέφερε πως «έχουμε δομημένο πρόγραμμα για το πως θα λειτουργήσουμε σαν δημοτική αρχή αν μας εμπιστευτούν οι συνδημότες μας.» Συνοπτικά, ο κ. Χαλβατζή παρουσίασε σε τίτλους το πως βλέπει ο συνδυασμός του την λειτουργία μιας δημοτικής αρχής. Αναλυτικότερα, «το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να καθορίσουμε το πως πρέπει να δουλέψει ο Δήμος, ποιες είναι οι αρμοδιότητες των αιρετών, τι πρέπει να κάνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, πως πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότητα και εξυπηρέτηση. Θα πρέπει να ενοποιήσουμε τον Δήμο μας στο πνεύμα του Καλλικράτη. Θα πρέπει ο πολίτης που μένει στο Σαράντι, στα Χώστια, και αντίστοιχα στην άλλη πλευρά, προς τις Πλαταιές, τον Αγιο Βασίλη, τα Βάγια, το Μουρίκι, στον Ελαιώνα, στο Ύπατο, θα πρέπει να ξέρει ότι έχω τις ίδιες ευκαιρίες και τις ίδιες δυνατότητες να εξυπηρετηθώ από τον Δήμο όπως και ο πολίτης που μένει στο κέντρο της Θήβας.»

Όσο αφορά την καθημερινότητα του Δήμου, o κ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στην καθαριότητα, στο σεβασμό του δημόσιου χώρου, με τα πεζοδρόμια και κυρίως την έλλειψη αυτών, η κατάσταση των δρόμων, η ρύθμιση της κυκλοφορίας, οι φωτεινοί σηματοδότες στους κόμβους, κ.α. θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, ενώ συνεχίζοντας έκανε αναφορά και σε πιο χρόνια ζητήματα, συγκεκριμένα στον καταυλισμό των Ρομά, τονίζοντας πως έχουμε κολλήσει στο θέμα της μετεγκατάστασης ενώ οι άλλοι έχουν προχωρήσει έχουν κάνει ένα βήμα πιο πέρα, «στη συνάντηση που είχαμε με την ΠΕΔ στον κ. Πέτσα μας είπε πως εμείς πλέον στο επόμενο πρόγραμμα μας έχουμε χρηματοδοτήσεις για ένταξη των Ρομά και εμείς μιλάμε για μετεγκατάσταση. Είμαστε πάντα στο Δήμο Θηβαίων όχι ένα, δέκα βήματα πίσω». Στη συνέχεια έκανε λόγο για την περιφερειακή οδό, την πρόσβαση στα μέσα συγκοινωνίας, για τον προαστιακό και την έλλειψη στάσεων για τα ΜΜΜ.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν θα καταργήσει το ειδικό τέλος στο νερό, σε περίπτωση που εκλεγεί Δήμαρχος, ο κ. Χαλβατζής επισήμανε πως θα ανακινήσει το θέμα από την πρώτη στιγμή, «αυτό που έκανα και όταν πήγα στην ΔΕΥΑΘ. Πως μπορούμε καταρχήν, να σώσουμε αυτήν την εταιρεία που την έχουν αφήσει στο έλεός της. Γιατί πρώτα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας αυτής της επιχείρησης την οποία από το 2018 με έναν τρόπο βίαιο ψηφίστηκε από την τότε δημοτική αρχή, να οδηγηθούμε στο άνοιγμα της ΔΕΑΥΘ χωρίς να υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο το πως θα αντιμετωπιστούν οι βλάβες και τα προβλήματα των δικτύων των υπολοίπων τριών δημοτικών ενοτήτων που ενοποιούνται με την Θήβα, ενώ υπήρχαν ήδη προβλήματα μέσα στη λειτουργία της ΔΕΑΘ για την αντιμετώπιση του δικτύου της Θήβας. Με όλα αυτά τα προβλήματα φορτώσαν και άλλα, οι υπάλληλοι μειωθήκαν στο ελάχιστο και κανένας δεν έχει φροντίσει για το πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.» Στη συνέχεια, επεξήγησε πως θα πρέπει να γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη για να εξακριβωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ΔΕΥΑΘ, σημειώνοντας πως το 80% είναι παράνομο γιατί έχει καταργηθεί και αφορά μονάχα επενδυτικά έργα, ενώ ξεκαθάρισε πως αν εκλεγεί Δήμαρχος θα καταργήσει το ειδικό τέλος στο νερό.

Στη συνέντευξη συζητήθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν τον Δήμο, ενώ ο κ. Χαλβατζής μέσα από το Ράδιο Θήβα ανακοίνωσε την ονομασία του συνδυασμού με τον οποίο διιεκδικεί τον Δήμο Θηβαίων. Συγκεκριμένα η ονομασία του συνδυασμού είναι «Δημοκρατική Συνεργασία».